Nieuwsbrief

     


Blog Categorieen


Gepubliceerd op 10 maart 2011 15:13 door Peter

Afgelopen december werden duikers in Egypte opgeschrikt door een vijftal aanvallen door haaien, waarbij zelfs een dode viel. De kust bij Sharm el Sheikh ging er zelfs even tijdelijk voor dicht. Vervolgens zorgt een opstand tegen de Egyptische regering voor wekenlange onrust – veel slechter kun je het als duikbestemming niet treffen.

Het duiktoerisme in Egypte krabbelt langzaamaan weer op, maar het zal nog tot minimaal na de zomer duren voordat het niveau van vorig jaar weer bereikt is. Dit blijkt uit onderzoek van onze redactie, dat werd bevestigd bij navraag bij een aantal aanbieders van duikreizen, waaronder het Amsterdamse Diving Adventures.

Om de haaiaanvallen maken de meeste duiktoeristen zich niet echt druk (slechts 5% van de ondervraagden maakt zich hier zorgen over), maar de onrust in de Arabische Wereld zorgt toch voor onzekerheid en onduidelijkheid bij meer dan de helft van de respondenten.

Op veel stranden in Egypte badplaatsen is het nog steeds erg rustig

De eerste vakantievluchten richting Egypte zijn inmiddels weer vertrokken. De meeste vluchten zitten vol, al is het aanbod een stuk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast zitten onder de vakantiegangers ook reizigers die hun vluchten eerder geannuleerd zagen worden.

Vanwege de relatief lage prijzen en de uitstekende duikvoorzieningen in Egypte zijn er weinig alternatieven voor duikers. Het water van de Middellandse Zee is nog relatief koud, het onderwateraanbod op de Canarische Eilanden is een stuk minder dan in Egypte, en de Cariben en Zuid-Oost Aziƫ zijn een stuk duurder. Mede hierdoor is het aantal boekingen naar de Kaapverdische Eilanden gestegen, terwijl andere duikers wat meer geld uitgeven om naar de Cariben of Zuid-Oost Aziƫ te kunnen trekken, of juist wachten met boeken.

Het is voor de Egyptische bevolking die van het duiktoerisme moet leven te hopen dat het aantal boekingen naar de badplaatsen aan de Rode Zee voor het het naseizoen, dat na de hete zomermaanden valtweer aantrekt, weer aan richting het oude niveau aantrekt. Of zelfs nog beter, doordat mensen die gewacht hebben met boeken dit dan alsnog doen.