Het Great Barrier Reef kennen we nu wel. De Blue Hole? Been there, done that… Het is tijd voor wat nieuws, en gelukkig zijn er nog meer dan genoeg unieke duikplekken op de wereld. Duikvakanties.net schijnt iedere maand haar duiklamp op een ongewone duikplek. Deze maand is dit het onderwaterkerkhof van Miami.
Bij Miami, in de Amerikaanse duikprovincie Florida, krijgt ‘zeemansgraf’ een hele andere betekenis. Op deze plek, dat met 55.000 vierkante meter tevens het grootste door mensen gemaakte rif ter wereld is, kun je jezelf namelijk laten begraven. Het onderwaterkerkhof ligt ongeveer 15 meter onder zeeniveau en was oorspronkelijk bedoeld als replica van de verloren stad Atlantis. Met een onderwaterkerkhof bleek echter meer geld te verdienen, waardoor Neptune Memorial Reef werd geopend.
Afbeeldingen via Elkman en Tiswango
Onder water vind je een koraal dat langzaam begint op te groeien, diverse vissoorten, herinneringsbeelden en versierde graven. Het is hierdoor absoluut een unieke plek om te gaan duiken.
Voor ongeveer 75 Euro boek je in Miami een tochtje om de vissen (of begraven familieleden) in Neptune Memorial Reef te bezoeken. Als je er begraven wilt worden moet je wat dieper in de buidel tasten; dit is namelijk mogelijk vanaf zo’n 2.000 Euro.
De Rode Zee is, met name voor Europeanen, één van de populairste plekken om te gaan duiken. Hoewel duikongevallen door vissen er zelden voorkomen, is het wel oppassen geblazen onder water. Een pijnlijke hand of voet heb je snel opgelopen, want in de Rode Zee kun je een aantal relatief gevaarlijke vissoorten tegenkomen.
Steenvis
De steenvis is de meest giftige vissoort ter wereld, en komt onder andere in de Rode Zee voor. De giftige stekels van de vis bevinden zich op zijn rug, dus kijk uit waar je je handen of voeten neerzet.
Foto via Julia Sumangil
Koraalduivel
Ook de koraalduivel (en andere schorpioenvissen) is extreem giftig. Deze vissoort wordt niet langer dan 40 centimeter, maar kan uiterst pijnlijke steken uitdelen met zijn stekels.
Foto via Koolpix
Stroomroggen
De meeste stroomroggen gebruiken hun schokkracht, die vaak niet sterker is dan zo’n 40 Volt, enkel voor verdediging. Een Torpedorog gebruikt zijn stroomstoot, die met 220 Volt een stuk sterker is, ook om prooien te verlammen.
Foto via Diver Dave
Murenen
Er zijn elf soorten murenen, die tot zo’n twee meter lang kunnen worden. De meeste murenen zijn vrij aggressief, en een beet kan, door de mild-giftige slijmlaag op de huid van de glibberige roofvis, snel gaan ontsteken.
Foto via Bamb 974
Doktersvissen
De veelkomende doktersvis heeft, als verdediging tegen grote roofvissen, scherpe stekels aan de zijkant van de staartvin. Onoplettendheid bij de aanwezigheid van doktersvissen kan dus zeer pijnlijk zijn.
Foto via Imre onder water
Conus geographus
Deze zeeslakkensoort wordt slechts 20 centimeter groot, maar heeft voldoende gif om vijftien mensen te doden. De Conus Geographus jaagt namelijk met een harpoen, die ook als verdedigingswapen tegen nieuwsgierige duikers gebruikt kan worden.
Foto via Ben Naden
Doornenkroon
Deze stekelige zeester kan zo’n 40 cm lang worden, en heeft 12 tot 18 armen, waarmee de Doornenkroon over koraal en de zeebodem ‘loopt’. Een steek van de veel voorkomende Doornenkroon kan enorm pijnlijk zijn, en gepaard gaan met braken en zwellingen rond de wond.
Foto via Paul Flandinette
Zee-egels
Ook zee-egels zijn bedekt met stekels, die bij sommige zee-egelsoorten erg scherp en giftig kunnen zijn. Oppassen dus rondom het koraal, maar ook als je vanaf het strand het water inloopt.
Foto via Paul Flandinette
Het Great Barrier Reef kennen we nu wel. De Blue Hole? Been there, done that… Het is tijd voor wat nieuws, en gelukkig zijn er nog meer dan genoeg unieke duikplekken op de wereld. Duikvakanties.net schijnt iedere maand haar duiklamp op een ongewone duikplek. Deze maand is dit de unieke onderwaterrivier bij Cenote Angelita in Mexico.
Cenote Angelita is een grot vlakbij de plaatsjes Playa del Carmen en Tulum aan de Mexicaanse Riviera Maya. Na eerst een tochtje door de jungle te hebben gemaakt, kom je bij de ingang van de duikplek. De eerste 30 meter naar beneden is zoet water, met een relatief helder zicht. Daaronder, ongeveer waar de onder water gelegen heuvel Debri begint, gaat het over in zout water met een troebeler zicht. Hier begint de afdaling naar de cenote (een grottype die met name in Mexico voorkomt), waarvan het diepste punt op ongeveer 60 meter ligt.
Hoewel het afdalen tot in de grot enkel is weggelegd voor gevorderde duikers, kan Cenote Angelita ook voor de wat minder ervaren duikers een prima duikplek zijn. Van boven heb je namelijk een prachtig zicht op de vertroebelde, zoute onderlaag, die -mede door de vegetatie en de omgevallgen bomen- net lijkt op een onderwaterrivier.
Bonaire is door de lezers van het Amerikaanse Scuba Diving Magazine uitgeroepen tot de beste duikbestemming in de regio Cariben en de Atlantische Oceaan. In liefst 10 van de 14 categoriën van de prestigieuze Readers’ Choice Award werd Bonaire een podiumplaats toebedeeld, waardoor het eiland met een straatlengte voorsprong won. Met name het macroleven en de gezondheid in het Bonaire National Marine Park (het oudste zeereservaat ter wereld) werd geroemd.
Het veelgeprezen Bonaire National Marine Park, via bearclau
In de regio Indo-Pacific gingen de Galapagos Eilanden met de titel aan de haal, gevolgd door Indonesië en de Filippijnen. Canada was de enigszins verrassende winnaar in de laatste regio, Noord Amerika. De Amerikaanse staten Californië en Florida completeerden de top drie.
Zowel onder water als op het droge is het leven op de Galapagos ongeëvenaard, via Tristan Brown
Het Great Barrier Reef kennen we nu wel. De Blue Hole? Been there, done that… Het is tijd voor wat nieuws, en gelukkig zijn er nog meer dan genoeg unieke duikplekken op de wereld. Duikvakanties.net schijnt iedere maand haar duiklamp op een ongewone duikplek. Deze maand is dit de Mahengetang Vulkaan in Indonesië.
Bij Siau , onderdeel van de Sangihe-eilanden, die deel uitmaken van de Molukken, vind je één van de weinige actieve onderwatervulkanen waar je kunt duiken. Bij laag water ligt de top van de vulkaan slechts 5 meter onder water, de voet van de vulkaan ligt ongeveer 400 meter dieper. Aangezien er water van zo’n 40 graden Celcius uit kleine scheuren en kraters stroomt, is wat extra beschermende kleding geen overbodige luxe.
Ondanks de sterke stroming groeien er voldoende sponzen en koraal op de vruchtbare vulkaangrond, wat weer bescherming biedt aan diverse vissoorten.
Ken jij ook een aparte duikplek? Deel deze gerust, en wie weet is het de volgende Ongewone Duikplek van de Maand!